Hoe lang groente koken?

Hoe lang moet groente koken? Dat is een beetje lastig te beantwoorden met één antwoord, want iedere groente heeft een eigen kooktijd, en daarbij moet je er ook aan denken dat groente niet te lang gekookt wordt.

Als groente te lang gekookt wordt dan verliest de groente veel vitaminen en mineralen, en de smaak gaat verloren. Daarom kun je van de onderstaande kooktijden uitgaan. Daarbij gaan we uit van ongeveer 300 gram groente per persoon, wat gekookt in de meeste gevallen ongeveer 250 gram per persoon is. En dat is de aanbevolen hoeveelheid, hoewel je natuurlijk ook meer of minder kunt koken.

Verder gaan we bij deze kooktijden voor groente ervan uit dat de groente ook kookklaar is. Dat wil zeggen dat de desbetreffende groente schoongemaakt is. Bijvoorbeeld bij bloemkool wil dat zeggen dat de bloemkool in roosjes verdeeld is en dus dat de kool ook van de stronk gesneden is.

Bij asperges bedoelen we bijvoorbeeld dat er onder aan iedere asperges een stukje van ongeveer 1 centimeter gesneden is, en dat in het geval van itte asperges de asperges ook geschild zijn.

Onderstaand schema is overigens alleen een schema met kooktijden. Veel groenten kun je ook bakken, stofen of wokken. Maar wat er precies moet gedaan worden, staan natuurlijk in het desbetreffende recept.

Hoe lang groente koken?

Groentesoort Kooktijd in minuten
Aardpeer 10
Andijvie 5
Artisjok 45
Asperges 6 tot 8
Bloemkool 10
Boerenkool 20
Bospeen 5
Broccoli 4
Chinese kool 8
Courgette 5
Groene kool 10
Knolselderij 15
Koolraap 15
Koolrabi 10
Paksoi 5
Peultjes 5
Postelein 5
Prei 10
Raapstelen 5
Rode bieten 50
Rodekool 20
Savooiekool 10
Schorseneren 20
Snijbonen 10
Sperziebonen 15
Spinazie 5
Spitskool 10
Spruiten 10
Winterpostelein 5
Winterwortel 7
Witlof 5
Witte kool 10
Waspeen 15
Zeekraal 2
Zuurkool 10

Bij sommige groenten staat hierboven weliswaar een kooktijd vermeld, maar normaal gesproken wordt de groente gelijktijdig met aardappelen gekookt. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool, winterwortelen voor de hutspot, en boerenkool.

Je kunt er vanuitgaan dat bij het maken van een stamppot, de groente gelijktijdig met de aardappelen kan worden gekookt, en net zo lang. Wil je in dit geval de groenten wat knapperiger hebben dan kook je de aardappelen, en 10 minuten voor tijd voeg je de groente toe. Aardappelen kook je in ongeveer 20 minuten. Voeg in dat geval dus na 10 minuten de groente toe.