Sla je witte en rode wijn op in een wijnklimaatkast

Wat is een wijnklimaatkast

Als een wijn op een andere temperatuur wordt geschonken dan op de juiste, kan het zo zijn dat deze minder lekker smaakt. Als echte wijnkenner is dit natuurlijk een regel rechte ramp. Om dit te voorkomen kunt u een wijnklimaatkast aanschaffen, ook wel een serveerkast genoemd. Deze heeft meestal twee verschillende klimaatkasten waarin je rode en witte wijn op de juiste temperatuur kunt brengen.

Waarom een wijnklimaatkast aanschaffen?

Zoals hierboven al aangegeven staat is een wijnklimaatkast zeer belangrijk voor het op de juiste temperatuur brengen van de wijn. Daarnaast zijn er de laatste jaren steeds meer mensen wijn gaan drinken en hier ook meer aandacht aan gaan geven. Steeds meer mensen worden wijnliefhebber en steeds meer mensen gaan wijn als hobby zien. Hierdoor stijgt de vraag naar wijnklimaatkasten. 

6 voordelen van een wijnklimaatkast

  1. De wijn is altijd op een constante temperatuur, dit zorgt ervoor dat de wijn langer goed blijft en dus ook langer bewaard kan worden. Een wijn die op kamertemperatuur ligt rijpt sneller dan een wijn die op de juiste temperatuur ligt.
  2. De wijn is altijd op de juiste temperatuur om te serveren, hierdoor wordt de smaak van de wijn niet aangepast door de temperatuur van de wijn en is deze altijd uitstekend.
  3. In de wijnklimaatkast is de luchtvochtigheid altijd op het juiste niveau. Dit zorgt ervoor dat de kurk altijd stevig blijft zitten en niet uit zal drogen. Dit klinkt overbodig, maar als de kurk uitdroogt kan er zuurstof bij de wijn komen en kan de wijn gaan oxideren. Met als gevolg een aangepaste en minder lekkere wijn.
  4. Als de wijn in de wijnklimaatkast ligt, ligt deze uit de wind. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet ‘’verkouden’’ raakt, waardoor hij zich gewoon kan blijven herstellen.
  5. Wijnen worden meestal in een bruine en/of groene fles bewaard. Dat is niet voor niks, net als bier zorgt Uv-straling voor een vermindering van smaak. Ook zal de kleur van de wijn veranderen. Ook al zit het in een bruine en/of groene fles, er komt nog steeds Uv-straling bij waardoor de smaak en de kleur van de wijn alsnog achteruitgaan. Een wijnklimaatkast laat geen Uv-straling door waardoor de wijn altijd in topconditie blijft.
  6. Naast dat het allemaal voordelen heeft voor de wijn, heeft de wijnklimaatkast ook nog een ander voordeel. Deze ziet er namelijk mooi uit door zijn stijlvolle design. Hij is dus niet alleen praktisch, maar hij past ook mooi in de kamer. De wijnklimaatkast is ingedeeld met een mooie glazen deur met daarin houten rekken die er stijlvol uitzien, daarnaast heeft hij ook nog verlichting die een sfeervol effect geven. En door de verlichting is de collectie wijnen nog beter te presenteren.

De wijnklimaatkasten zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Zo heb je er al één waar 10 flessen in kunnen, maar heb je er ook één waar wel meer dan 200 flessen in kunnen.