Welke witte wijn kopen?

Orange Rosmarino

Wil je een lekkere witte wijn schenken op een speciale gelegenheid of een fles witte wijn cadeau doen? Er zijn veel verschillende soorten witte wijn en het kan soms lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel leggen we je daarom meer uit over witte wijn en de verschillende soorten.

Hugo

Kleur

Vaak wordt gedacht dat witte wijn wordt gemaakt van witte druiven en rode wijn van blauwe druiven. Witte wijn kan echter ook van blauwe druiven worden gemaakt. Het sap van zowel witte als blauwe druiven is namelijk blank.

Wit is eigenlijk een verzamelnaam, want de wijnen zijn niet helemaal wit van kleur. Jonge witte wijnen zijn vaak wat groenig van kleur, terwijl oudere witte wijnen meer donkergeel, bruin of oranje van kleur zijn.

La Vida Tendida Moscatel Blanco Frizzante

Droog of zoet

Een droge witte wijn smaakt heel anders dan een zoete witte wijn. Als de wijn droog wordt genoemd, betekent dit dat het weinig restsuiker heeft en minder zoet van smaak is. Dit wordt op het etiket aangeduid met dry, sec of trocken. Een voorbeeld van een droge wijn is de Franse Muscader.

Ook zijn er halfdroge wijnen met iets meer restsuiker. Je kunt deze wijnen herkennen aan de termen demi sec, Feinherb of halbtrocken. Daarnaast is er wijn met nog meer restsuiker: de zoete witte wijn. Deze wijnen smaken heerlijk bij het dessert, maar ook bij bijvoorbeeld paté.